Peak Performer richtmachine scoort bij Liebherr

De snijdelenrichtmachine van onze leverancier KOHLER maakt met zijn prestatievermogen en rendabiliteit behoorlijk indruk op een van ’s werelds grootste fabrikanten van bouwmachines.

Sinds 2018 wordt op de staalconstructieafdeling van Liebherr-Hydraulikbagger GmbH een KOHLER Peak Performer-snijdelenrichtmachine gebruikt voor de productie van vlakke en spanningsvrije stalen snijdelen. De machine voldoet aan alle verwachtingen van de Liebherr-staalconstructeurs, die hun keuze voor KOHLER Maschinenbau GmbH meer dan gerechtvaardigd zien.

Wie kent ze niet, die indrukwekkende, traditioneel merendeels in het geel uitgevoerde grondverzetmachines met het opschrift “Liebherr” – wiel- en rupsgraafmachines, hydraulische kabelgraafmachines, speciale mijnbouwmachines, bulldozers en laders, pijpenleggers, telescoopladers, wielladers, knikdumpers, evenals machines voor materiaalomslag, die op bouwplaatsen over de hele wereld onmisbaar zijn? Liebherr, opgericht door Hans Liebherr in 1949, is vandaag de dag, slechts 70 jaar later, niet alleen een van ’s werelds grootste fabrikanten van bouwmachines, maar ook heel succesvol in allerlei andere sectoren. Het uitzonderlijk brede productassortiment is het resultaat van een stapsgewijze ontwikkeling. Deze omvat in totaal elf bedrijfstakken die Liebherr op eigen kracht heeft ontwikkeld.

Ongeveer 46.000 mensen werken voor de familiegroep in meer dan 130 bedrijven op alle continenten. Op de oorspronkelijke locatie in Kirchdorf an der Iller, tussen de Bodensee en Ulm, produceert Liebherr-Hydraulikbagger GmbH een uitgebreid assortiment hoogwaardige hydraulische graafmachines, knikdumpers en materiaaloverslagmachines. De staalconstructieafdeling neemt hierin een strategisch belangrijke plaats in.

KOHLER overtuigt met de Peak Performer richtmachine “Ook voor onze deels grote en massieve stalen snijdelen moeten we op een precieze vlakheid en weinig spanning letten om onze hoge kwaliteitsnormen voor onze producten te kunnen blijven garanderen”, legt Stefan Richter, hoofd staalconstructie van het bedrijf, uit. Samen met projectleider Torben Handeck, die verantwoordelijk is voor de programmeer- en lastechniek binnen de afdeling staalbouw, is Stefan Richter op zoek gegaan naar een krachtige, betrouwbare en zuinige snijdelenrichtmachine. Als eerste vestiging van de Liebherr-groep lieten ze zich in een directe vergelijking met concurrerende machines van de voordelen van een KOHLER Peak Performer-snijdelenrichtmachine overtuigen.

Volgens Stefan Richter was de beslissing, waarbij naast het management ook machinebedieners en technici van de vak- en onderhoudsafdelingen betrokken waren, niet een-twee-drie genomen. Hans-Peter Laubscher, algemeen directeur van KOHLER en verantwoordelijk voor de verkoop, herinnert zich: “We zijn tot in het kleinste detail aan de tand gevoeld. We hebben alle bijzonderheden van de machine doorgesproken en de werking in ons richtcentrum tijdens verschillende richtproeven gedemonstreerd.” Na intensief overleg met alle verantwoordelijke personen is unaniem gekozen voor een Peak Performer-snijdelenrichtmachine van het type 120P met uitgebreid reinigingssysteem. “We hebben de machine nu een jaar in gebruik en zijn uiterst tevreden”, zegt Torben Handeck.

Pluspunten voor een hydrauliekvrij machineconcept met directe aandrijving, omkeerbare richtwalsen en elektromechanische richtspleetregeling Drie eigenschappen van de Peak Performer richtmachine hebben de keuze voor de KOHLER-machine doorslaggevend beïnvloed en hebben sinds de ingebruikname hun waarde terdege bewezen.

In tegenstelling tot conventionele machineconcepten, werkt de Peak Performer richtmachine volledig zonder hydraulische systemen en combineert zo maximale precisie met maximale efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Het servo-elektronische concept van de richtspleetregeling is snel en robuust, maximaliseert het rendement door minder energieverbruik en onderhoud en maakt de machine ongevoelig voor temperatuurschommelingen. Het hart van de besturing van de richtspleetregeling is een viervoudig wigsysteem met rollagers dat de richtspleet betrouwbaar constant houdt.

De directe aandrijving van de door KOHLER ontwikkelde richtwalsen werd als tweede kenmerk genoemd. Een directe aandrijving vervangt de standaardaandrijving via een verdeleroverbrenging en cardanassen. In de praktijk betekent dit minder stroomverbruik in vergelijking met een conventionele snijdelenrichtmachine met servohydraulische richtspleetregeling en cardanassen. Naast de energie-efficiëntie neemt ook de directe overdracht van het aandrijfvermogen in de richtwalsen toe. Dit verhoogt op zijn beurt de richtbare materiaaldoorsnede, wat het werkgebied aanzienlijk vergroot, vooral bij bredere platen. Bovendien oefenen de direct aangedreven walsen minder slip op het te richten materiaal uit, wat betekent dat het oppervlak minder te lijden heeft. De staalconstructeurs van het team van Stefan Richter en Torben Handeck richten zonder problemen stalen snijdelen (S355J2+N en S355MC) met diktes tussen 8 mm en 40 mm. “De omkeerbare richtwalsen waren voor ons het derde belangrijke koopargument”, zegt Torben Handeck. Dit kan de levensduur van de richtwalsen tot 50% verlengen, vooral bij het richten van relatief smalle delen. Hierdoor draagt de verminderde slijtage van de door KOHLER gepatenteerde richtwalsen aanzienlijk bij aan de lage onderhouds- en reparatiekosten.

300 ton stalen snijdelen per maand De Peak Performer-snijdelenrichtmachine is permanent blootgesteld aan hoge belastingen in de staalconstructieafdeling van het bedrijf. Maandelijks wordt ongeveer 300 ton laser-, plasma- en autogeen gesneden staal op de machine gericht voor de constructie van carrosserie en chassis van hydraulische graafmachines en materiaaloverslagmachines – en dat in tweeploegendienst.

Daarbij betaalt het door KOHLER ontwikkelde uitgebreide reinigingssysteem voor Liebherr-Hydraulikbagger GmbH direct zijn investering terug. Om de walsen van de machine te reinigen, verplaatst de bediener eerst de bovenste walsenstoel met behulp van een motor naar boven. Vervolgens kan hij dan afwisselend de bovenste of onderste geleideplaat via de steunrollen en de richtwalsen met behulp van een elektromotor volledig uit de machine bewegen. Vuildeeltjes worden zo snel en gemakkelijk verwijderd.

“Wij hebben altijd zeer goede ervaringen met de service van KOHLER gehad.” zijn Stefan Richter en Torben Handeck het met elkaar eens. Zoals bijvoorbeeld de wens tot een tweede display voor de machinebediening. Het display naast de invoer van de machine moest worden aangevuld met een tweede display aan de tegenoverliggende zijde van de rollenbaan, eveneens bij de invoer. De machine kan zo aan beide zijden van de rollenbaan worden bediend, wat minder geloop voor de bediener betekent en de richtwerkzaamheden versnelt. Volgens Stefan Richter en Torben Handeck vonden de machinebedieners direct hun weg in de intuïtieve bediening van de machine om via het Expert Calculation System de richtparameters in te stellen.

Ook het opgeruimde interieur en de goede toegankelijkheid en overzichtelijkheid van de aandrijflijn van de machine en de over het algemeen zeer kleine benodigde oppervlak werden als positief beoordeeld.

Nauwkeurig, rendabel, betrouwbaar: De Peak Performer richtmachine biedt optimale ondersteuning voor Liebherr-Hydraulikbagger GmbH “Wij stellen hoge eisen aan onze nieuwe KOHLER-snijdelenrichtmachine en de Peak Performer op onze staalconstructieafdeling voldoet aan deze eisen”, vat Stefan Richter samen. Met de precisie van de richtresultaten, de rendabiliteit dankzij een lager energieverbruik, de lage onderhoudskosten en een continu hoge betrouwbaarheid ondersteunt de KOHLER-machine de staalconstructeurs van Liebherr-Hydraulikbagger GmbH optimaal bij de productie van de bouw- en materiaalomslagmachines.

Feiten over machine en richtmateriaal

Snijdelenrichtmachine Peak Performer 120P.2000: – Werkbreedte: 2000 mm – Richtbare materiaaldikte: 1,6 mm – 40 mm – Hydrauliekvrij machineconcept – Elektromechanische richtspleetregeling (gepatenteerd) – Intelligente overbelastingsbeveiliging van het richtapparaat en de aandrijflijn – Opgenomen vermogen bij stationair toerental 2,5 kW – Directe aandrijving van de richtwalsen – Omkeerbare richtwalsen (gepatenteerd) – Terugvoeringsmodus

Te richten materiaal: – S355J2+N en S355MC – Materiaaldikte tussen 8 mm en 40 mm – 300 ton / maand.

Op de komende Blechexpo (5 t/m 8 november 2019) in Stuttgart zal KOHLER een Peak Performer 50P.1600 tentoonstellen.