Nieuwe ontbraammachine voor brand- en plasmasnijdelen van NS Maquinas

De firma NS Maquinas zal op de komende EuroBlech in Hannover zijn nieuwste ontbraammachine tonen voor het ontbramen van brand- en plasmasnijdelen.

Het gaat hierbij om het type DM1100 DC ontbraammachine welke voorzien is van een slijpwals om de bramen te verwijderen en twee na geschakelde dwarsbanden welke de kanten voorzien van een afronding. Hiermee is de firma NS Maquinas in het gat gesprongen wat de firma ERNST heeft achtergelaten. Voor HEVAMI komt deze nieuwe ontbraammachine dan ook als geroepen omdat men hiermee weer een goede oplossing kan bieden voor het ontbramen van brand- en plasma snijdelen. De machine kan uiteraard ook ingezet worden voor het ontbramen van bijvoorbeeld water- of lasersnijdelen maar de vraag zal veelal toch komen uit de hoek van het brand- en plasmasnijden omdat men daar veelal te maken heeft met grotere braamvorming, meer toleranties op het plaatwerk en kromtrekkingen van het materiaal.
Deze laatste drie punten zijn met name kenmerkend voor het gebied waar de nieuwe slijpwals van NS Maquinas sterk in is. De zachte opbouw in combinatie met de groot gedimensioneerde slijpwals (Ø 435 mm) zorgt ervoor dat de slijpwals met name kracht zet op de kanten zodat de bramen effectief verwijdert worden. De zachte opbouw van de slijpwals en de aanwezige tolerantie compensatie zorgen er tevens voor dat de machine goed om kan gaan met kromgetrokken materiaal en de aanwezige plaattoleranties.

Voor het afronden van de kanten bevinden zich een tweetal dwarsbanden in de machine welke tegengesteld aan elkaar draaien waardoor een gelijkmatige afronding van de kanten ontstaat. De DM1100 DC ontbraammachine is standaard voorzien van automatische slijtage correctie van de schuurbanden. Elke keer nadat de machine wordt opgestart volgt een procedure waarbij de slijtage gemeten worden en de banden nagesteld worden zodat een constante afronding gewaarborgd is.
Eventueel kan de machine worden voorzien van twee extra dwarsbanden aan de onderzijde zodat de snijdelen in één doorloop worden ontbraamd en geheel worden voorzien van afgeronde kanten. In dit geval spreken we van het type DM1100 D2C.

Voor het makkelijk bewerken van kleinere delen is de machine standaard voorzien van een magneetbaan zodat ook de zéér kleine delen goed bewerkt kunnen worden. Verder is de machine uitgerust met een makkelijk bedienbaar touchpanel waar zaken zoals bijvoorbeeld de doorloopsnelheid, werkdruk van de dwarsbanden, tolerantie compensatie van de slijpwals aan/uit en de oscillatie van de slijpwals geregeld kunnen worden. Daarnaast worden hier eventuele storingen aangegeven. De machine is standaard ook uitgerust met een automatisch dikte meetsysteem zodat de ontbramen plaatdikte automatisch ingesteld wordt. De DM1100 DC ontbraammachine is geschikt tot een plaatdikte van 120 mm. De nieuwe ontbraammachine wordt te samen met de dubbelzijdig werkende DM1100 2C ontbraammachine gedemonstreerd op de EuroBlech in Hannover. U vindt NS Maquinas in hal 11, stand 11-B167.